Oude honden

De oudere hond

Advies

 

Grijs maar nog niet versleten

Uw hond wordt een dagje ouder, grijze haren rond zijn snuit of een enigszins stijve gang geven aan dat uw hond in een andere levensfase komt. Vorderingen in de gezondheidszorg hebben niet alleen verbetering gebracht in de kwaliteit van het leven van oudere mensen, maar ook in dat van huisdieren. Hoe eerder u beseft dat uw hond een oudere hond is, des te makkelijker zal het zijn om voorbehoedend te handelen. U hoeft niet langer te accepteren dat zijn gezondheid automatisch achteruitgaat naarmate de jaren verstrijken. Door nu met een geschikt programma voor het behoud van zijn gezondheid en zijn voeding te beginnen, kunt u helpen ervoor te zorgen dat uw hond tot op hoge leeftijd een actief, zinvol leven blijft leiden.
Over een seniore praten we als een hond 75-80% van de verwachte levensduur er op heeft zitten. Honden van grotere rassen bereiken daardoor de seniore leeftijd eerder dan honden van kleinere hondenrassen die doorgaans ouder worden.

Wat is seniore?

Vanaf een leeftijd van 7 jaar worden de meeste honden als senior beschouwd. Voor zeer grote hondenrassen wordt een leeftijd van 5 jaar aangehouden. De veel gemaakte berekening “het aantal hondenjaren maal 7”, gaat dus niet helemaal op. De leeftijd van uw hond in mensenjaren is voornamelijk afhankelijk van ras en grootte

Lijden in stilte

Gewrichtsproblemen veroorzaken pijn bij uw hond. Toch tonen honden deze pijn vaak niet of nauwelijks aan hun baasje. Dat komt doordat honden van nature geneigd zijn om zwakte te verbergen. Immers, het tonen van zwakte kan de positie van de hond in een roedel aantasten. Honden lijden daarom vaak in stilte

Dementie bij de oudere hond

Het is bekend dat bij oudere honden dementie voorkomt. Ze zijn anders qua gedrag en lijken afwezig. Daarbij kunnen ze ongelukjes met plas en poep in huis krijgen. Vaak zie je een veranderd slaappatroon: ze zijn ’s nachts meer wakker en dolen door het huis.

Aangepaste voeding

Aangepaste voeding voor de oudere hond zorgt voor verhoging van de weerstand en komt tegemoet aan beperkingen van het dier.

Bij oudere honden neemt het uithoudingsvermogen af en de stofwisseling vertraagt. Oudere honden hebben meer kans op gebitsproblemen, zwaarlijvigheid, hartziekten en nierfalen. Een aangepaste voeding kan deze achteruitgang vertragen. Een aangepaste voeding voor de oudere hond komt tegemoet aan de beperkingen van het dier en zorgt voor verhoging van de weerstand. Voor honden met een aandoening als nierfalen, hartfalen, artrose, diabetes of dementie hebben Dierenartsen speciale dieetvoedingen in huis. De hoeveelheid voedingsstoffen als eiwitten- vetten en mineralen zijn specifiek aangepast op de aandoening. Voor meer informatie over welke voeding geschikt is voor uw hond, kunt u contact met ons of met u Dierenarts opnemen.

Lichaamsbeweging

Ook al kan een oude hond vaak moeilijk lopen, toch blijft het uitlaten belangrijk. Even van de deur geeft de oude hond wat mentale activiteit en afwisseling, iets wat ook de oudere hond nodig heeft. Belangrijk is om de inspanning af te stemmen aan wat de hond nog kan. Frequent kleine wandelingen, eenvoudige rustige spelletjes, sociale interactie en zwemmen zijn goede voorbeelden. Spelletjes houden ook het geheugen in conditie.

Praktijkervaring met oude honden in het roedel

Wat ons opviel in de jaren is, dat oudere honden geanimeerd werden door jonge honden om mee te spelen. Ook de levenskwaliteit zoals wandelen in het roedel wordt verbeterd. Van een lusteloze hond is een vrolijke hond. Verstoorde eetlust is verdwenen. Een verandering in de het dagelijkse leven creëren.

 

Ons doel met oude honden is gericht op het motiveren om uw hond weer dingen te laten ondernemen.

Zoekspelletjes, aandachtsoefeningen of het apporteren van allerhande zaken zijn ideale manieren om uw hond te motiveren in het zelfstandig uitoefenen van allerlei handelingen.

Speeltje mee: Voor sommige honden is die wandeling gewoon een stuk leuker met een bal in de bek. Daar is niets mis mee, het is zelfs een hele goede manier om de hond te motiveren.

Andere hond mee: Probeer eens ergens een hond te ‘lenen’ voor een wandeling, veel honden vinden de wandeling ineens een stuk leuker. Na een paar keer met meer honden te hebben gelopen, kun je de hond weer gewoon alleen meenemen. De wandeling is iets positiefs geworden.

Inschrijven

Gaan zwemmen met uw hond is zeer goed voor oude honden.

Copyright © 2024 Psychologisch Centrum voor Honden Brabant
Copyright © 2024 Psychologisch Centrum voor Honden Brabant
Webdesign & CMS by Downdijk